Ruim een half miljoen mensen in Nederland heeft diabetes. Wat veel mensen niet weten is dat diabetes levensbedreigend is! Het goede nieuws is dat alle risico's en nadelige gevolgen te verminderen en vaak zelfs te voorkomen zijn door een gericht lifestyleprogramma. Alleen meer bewegen of afvallen is onvoldoende. Het gaat om een totaal aanpak.
Diabetes en de noodzaak tot bewegen
Hierbij krijgt u hulp van de huisarts, de diëtist, de praktijkondersteuner en de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie "De Bilt" begeleiden we u door middel van het Diabetes Beweegprogramma.
Fysiotherapie De Bilt en u
Bij Fysiotherapie "De Bilt" werken een aantal fysiotherapeuten die gecertificeerd zijn en gespecialiseerd zijn in het adviseren en begeleiden van diabetespatiënten. Zodoende bent u altijd verzekerd van optimale zorg. Wij begeleiden u op basis van een Diabetes Beweegprogramma, een degelijk en getest programma voor de totale begeleiding van diabetespatiënten.
Voor wie is het?
Het beweegprogramma is voor iedereen, jong en oud, met diabetes type 1 en 2, maar ook voor mensen met een verhoogd risico op diabetes. Het is zowel voor mensen die tabletten gebruiken als voor mensen die insuline spuiten of een pompje hebben. Ook als u slank bent en in de genoemde groepen valt, is het programma zinvol voor u. Het programma is niet afgestemd op kinderen.
Waarom een beweegprogramma?
De meeste mensen met diabetes krijgen onvoldoende begeleiding. Zij krijgen medicijnen voorgeschreven, soms een beweegadvies, wat informatie en/of het advies om af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat dit alles op de langere termijn weinig zinvol is. Deze mensen blijken toch steeds meer medicatie te moeten gebruiken en het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten neemt toe. Onderzoek heeft aangetoond, dat om echt iets te bereiken, een gericht lifestyleprogramma nodig is met strakke en gerichte begeleiding.
Hoe gaat het in zijn werk?
Via een aantal testen wordt een individueel fitnessprogramma gemaakt, afgestemd op wat ú kunt. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen. Door middel van testen worden regelmatig de resultaten gemeten en wordt het programma bijgesteld.
Het programma duurt twaalf maanden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cursussen die korter duren, bijvoorbeeld twaalf weken, op de langere termijn weinig zinvol zijn.
Wat zijn de effecten?
Bij de deelnemers neemt zowel het medicijngebruik als het gezondheidsrisico duidelijk af. Uit de testen en enquêtes is gebleken dat de deelnemers:
- Zich fitter voelen
- Zich zekerder voelen
- Betere bloedglucosewaarden krijgen
- Betere HbA1c-waarden krijgen
- Betere bloeddruk hebben
- Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
- Bewuster met voeding om gaan
- Meer energie hebben
- Minder angstig zijn