Wat zijn etalagebenen?


Etalagebenen is de volksterm voor ‘claudicatio intermittens’. Hierbij ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens het lopen. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Door even stil te staan verdwijnt de pijn, vandaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken.


Waar komt het door?

 

Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Bij slagaderverkalking worden de wanden stugger en dikker, waardoor vernauwingen optreden. Deze verdikkingen, ook wel plaques genoemd, worden veroorzaakt door een opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed trager stromen en ontstaat er een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Het verkalken van de slagaders wordt versneld door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (door ongezonde voeding en alcoholgebruik), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.
aderverkalking
Ook kunnen bijvoorbeeld de kransslagaders, die het hart van bloed voorzien, en de halsslagaders, die de hersenen van bloed voorzien, worden aangetast.


Wat doen we eraan?


De eerste keus behandeling bij etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Die leidt tot een verbetering in loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt door middel van een operatie. Daarnaast verbetert de kwaliteit van leven en de algemene conditie van patiënten door de actievere leefstijl. Ook zijn er minder risico’s, zoals een infectie, bij gesuperviseerde looptherapie. Tachtig procent van de patiënten met etalagebenen die deze behandeling volgen, hoeven vervolgens niet geopereerd te worden.
Wat is gesuperviseerde looptherapie? En wat houdt zo’n traject in?
Een traject gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding begint met een ‘intake’-gesprek bij een therapeut die is gespecialiseerd in etalagebenen. Bij Fysiotherapie De Bilt is dit Amy Prooij. Tijdens dit gesprek worden de klachten en wensen besproken. Ook zal de maximale loopafstand worden bepaald door middel van een loopbandtest. Gedurende het traject zal deze test meerdere malen worden herhaald om de vooruitgang te kunnen zien.
Op basis van de resultaten van de looptest en het klachtenpatroon stelt de therapeut samen met de patiënt een persoonlijk trainingsschema op. Het trainingsschema kan bestaan uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en indien nodig aanpassing van het looppatroon. Gaandeweg wordt de begeleiding afgebouwd en dient de patiënt zelfstandig te gaan trainen. Tijdens het lopen kan pijn worden ervaren. Om effectief te trainen, is het belangrijk om ‘door de pijn heen te lopen’. Dit is niet schadelijk voor het lichaam en verergert de aandoening niet.

 

Gezonde leefstijl

 

Gedurende het traject zal de therapeut ook aandacht besteden aan leefstijlfactoren, zoals roken en een gezonde voeding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het stoppen met roken en gezonde voeding de klachten kunnen verminderen. 
U heeft een verwijzing van de huisarts of vaatspecialist nodig om te mogen starten met het traject. Het traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. U hoeft dus geen aanvullende verzekering te hebben voor behandeling, maar het gaat wel van uw eigen risico af.
Voor uitgebreidere informatie over etalagebenen kunt u kijken op www.etalagebenen.nl