Chronische vermoeidheid is een vaak verborgen en lastig te herkennen fenomeen. Het klachtenbeeld kan verschillen van langdurig bestaande vermoeidheid tot een vorm van gevoel van totale uitputting. Daardoor wordt het vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt. In de medische wetenschap is het chronisch vermoeidheid syndroom (ME/CVS) sinds enkele jaren een erkend ziektebeeld.
Al ongeveer 20 jaar werk ik met patiënten met ME/CVS. Sinds ik deze mensen begeleid volgens het zgn. belasting-belastbaarheid principe zijn de resultaten zeer bemoedigend. Dit houdt in dat de trainingsopbouw heel geleidelijk moet zijn. Het zijn kleine stapjes die gezet worden naar een betere belastbaarheid en vaak volledig herstel. Deze methode verschilt met de gangbare trainingsmethoden van gezonde mensen. De verzwaringen in het oefenprogramma moeten niet te groot zijn. Bovendien moet iedere volgende stap met langere tussenpauzen gemaakt worden.
Om te voorkomen dat er te zwaar getraind wordt, maak ik gebruik van een hartslagmeter. Van iedere patiënt wordt eerst bepaald wat de meest gunstige hartfrequentie tijdens het trainen is. Belangrijk is om vooral zonder zuurstofschuld (d.w.z. aeroob te trainen). Ook controleer ik de ademhaling. Naast het verhogen van het duurvermogen (conditie), geef ik ook oefeningen met als doel de spieren te versterken. Na verloop van tijd controleer ik slechts incidenteel de hartfrequentie. De patiënt is immers beter in staat zijn eigen vermoeidheid te signaleren.
De trainingen kunnen in onze oefenzaal gegeven worden, maar ook wijs ik op het belang van iedere dag regelmatig bewegen. Dat kunnen kleine afstanden op het werk en in huis zijn, maar ook iedere dag buiten bewegen (fietsen of wandelen). Daarbij is het belangrijk dat patiënten het plezier in bewegen weer terugkrijgen.
Naast de begeleiding met fysiotherapie wijs ik mensen ook op het belang van gezonde voeding en regelmatig rust nemen. Een echte middagpauze is geen luxe. Bovendien is het belangrijk om te weten of het bloedbeeld goed is. Vooral de aanwezigheid van bloedarmoede moet uitgesloten worden. Raadpleeg daarvoor uw arts.
Het uiteindelijke doel is (volledig) herstel en daarmee het weer verkrijgen van de regie over het eigen leven.
Kijk ook op de website van de patiëntenvereniging: