Dry Needling is een in Nederland relatief nieuwe behandelmethode door de fysiotherapeut. Doormiddel van een speciale techniek worden spieren met een naaldje aangeprikt, waardoor ze snel en langdurig ontspannen raken.
Dry Needling is gericht op Triggerpoints, een verkrampt plekje in een spier, een ‘knoopje’, waardoor zowel lokaal als ‘pijn op afstand’ kan ontstaan. Het ontstaan van Triggerpoints heeft uiteenlopende oorzaken zoals een verkeerde houding, sportblessures, langdurige overbelasting bijvoorbeeld bij computergebruik, een ongeval, immobilisatie zoals gips, maar ook stress of chronisch slaaptekort kunnen Triggerpoints veroorzaken.
Dry Needling is iets anders dan acupunctuur. Daarbij worden de naalden oppervlakkig op meerdere plekken tegelijk in het lichaam gezet gedurende langere tijd.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal eerst door middel van een gesprek en een gericht onderzoek uw klachten nader analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek worden de spieren onderzocht op de bewuste Triggerpoints. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze Triggerpoints, door het aanprikken ervan met het naaldje. Dat geeft kortdurend een krampgevoel en daarna voelt de spier direct meer ontspannen aan. Vaak is er nog een halve dag een wat zwaar gevoel in het behandelde gebied. Vaak is één behandeling al genoeg, soms is er een tweede of derde keer nodig.